Klíma tisztítás, karbantartás. Hogyan történik, mire kell különös figyelmet fordítani?

Klíma karbantartás

Több szempontból is fontos a klíma rendszeres tisztítása, éppen ezért nem mindegy, hogy ki és hogyan végzi el ezt a feladatot. Bár az egyszerűbb tisztítást otthon is el lehet végezni, a megfelelő tisztítást és fertőtlenítést bízzuk szakemberre.

A klíma tisztítását és ellenőrzését rendszeresen el kell végezni. Különösen, hogy a klíma a fokozott igénybevétel idején gyorsan a káros mikroorganizmusok élőhelyévé válik. A klíma tisztítását hűtésre használva évente legalább egy alkalommal el kell végezni (lehetőleg a szezon előtt), hűtés és fűtés esetén két alkalommal szükséges, de a klíma légszűrői gyakrabban tisztíthatók.


A klíma tisztítása – miért olyan fontos?

A rendszeres klíma tisztítás alapvető feladat, amelyre figyelni kell a használata során. A klíma tisztítása azért fontos, mert levegő áramlik át a klímaberendezésen, így a helyiség levegőminősége a készülék tisztaságának mértékétől és a szűrők hatékonyságától függ. A klíma beltéri egysége porosodik, elszennyeződik, továbbá a páralecsapódás miatt működés közben nedves, ami kedvező környezet a mikroorganizmusok, a kórokozók, penész, gomba megtelepedésének és elszaporodásának. Ha figyelmen kívül hagyjuk a klíma rendszeres tisztítását, az a káros anyagok élőhelye lesz, és a klíma működése közben belélegezzük őket, így az egészségünket veszélyeztetjük. Ezenkívül a nem megfelelően karbantartott, tisztított klíma kellemetlen szagot bocsát ki, elveszíti hatékonyságát, hangosabban működik és több áramot fogyaszt.


Miért fogyaszt több áramot a klíma?

Az elszennyeződött hőcserélők nem csak a berendezések hatékonyságát csökkentik, de meghibásodáshoz, esetleg a klíma tönkremeneteléhez is vezethetnek. A szennyezett kondenzátor képtelen leadni a kiszivattyúzott hőmennyiséget, megemelkedik a kondenzációs nyomás, és vele együtt a kondenzációs hőmérséklet, és a berendezés áramfelvétele is. Az inverteresklímáknál az IPM modul (Intelligent PowerModule, túlmelegedés elleni védelem, túlterhelés elleni védelem és rövidzárlat védelem) érzékelni fogja a megemelkedett áramfelvételt, le fogja kapcsolni a kompresszort, majd hibaüzenetet küld a felhasználónak. A berendezés működésére szintén kedvezőtlen hatással van a hűtőközeg mennyiségének csökkenése, ezáltal csökken a berendezés teljesítménye, megnövekszik az üzemidő, ami többlet villamosenergia fogyasztást fog eredményezni.


Milyen gyakran kell karbantartani a klímát? Szükség van rá egyáltalán?

Nos, a válasz nagyon egyszerű: a klímákat karbantartani, tisztítani kell. A karbantartást nagy mértékben befolyásolja a felhasználási környezet. Az otthonunkban vagy irodákban, munkahelyünkön működő klímánk esetében a tisztítást hűtés esetén évente egy alkalommal szükséges elvégezni. Ha fűtésre is használjuk akkor évente kettő alkalommal szükséges klímánkat karbantartani.

Egyes esetekben a szolgáltatást gyakrabban kell elvégezni, például üzletekben, irodákban és éttermekben, ahol a készülék szinte egész évben üzemel.

A rendszeres karbantartás segít elkerülni a meghibásodást és segít megelőzni a baktériumok, gombák, penész kialakulását. A klíma beltéri egységén, a szűrőn, hőcserélőn lévő szennyeződés lehetővé teszi a baktériumok szaporodását, a legveszélyesebb baktérium a Legionella kialakulását, amely tüdőbetegségeket okoz.
Ezért mindenkinek, aki rendelkezik klímával, rendszeres karbantartása, tisztítása szükséges.

Legionella: a leggyakrabban előforduló baktérium a klímákban.

A betegséget a levegőbe porlasztott fertőzött vízcseppek okozzák, ami 2-10 napos lappangási időt követően, influenzához hasonló tünetekkel, magas lázzal, fejfájással, köhögéssel, mellkasi- és izomfájdalommal kezdődik, és elsősorban a tüdőben okoz gyulladásos folyamatot.

Hogyan történik a klímabeltéri egységének tisztítása?

Az első és legfontosabb az áramtalanítás! A klíma előlapjának felnyitásával a könnyen eltávolítható szűrőket kivesszük, porszívóval vagy meleg vízzel megtisztítjuk. Lágy sörtés kefével kimossuk a makacsabb szennyeződéseket. A tiszta szűrők azért is fontosak, mert azokkal a berendezés sokkal energiahatékonyabban működtethető. A klíma beltéri egységének burkolatát leszereljük, majd a belsejét, beleértve a hőcserélőt, ventilátort is, magasnyomású mosóval tisztítjuk, klímákhoz kifejlesztett vegyszerek használatával. A készüléket speciális gombaellenes szerekkel kell fertőtleníteni.

A klíma tisztítása és egyéb karbantartási munkák

A klíma tisztításakor szükséges ellenőrizni az egész készülék műszaki állapotát. A szolgáltatásnak tartalmaznia kell:
– a beltéri egység elpárologtatójának ellenőrzése,tisztítása,
– kifújt levegő hőmérséklete, sebességének ellenőrzése,
– a kültéri egység kondenzátorának tisztítása és mosása,
– a hűtőközeg és a nyomás ellenőrzése (szükség esetén töltése),
– a csapágyak és a ventilátorok ellenőrzése,
– a kondenzvízelvezető rendszer tömítettségének és átjárhatóságának ellenőrzése, a cseppvíztálca tisztítása,
– az elektromos csatlakozások ellenőrzése,
– a készülék helyes működésének ellenőrzése

A klíma szűrői könnyen eltávolíthatóak és könnyen tisztíthatóak. Ezt a felhasználó maga is megteheti. A teljes készülék karbantartását és tisztítását szakembernek kell elvégeznie.

Karbantartási árak:

1 db készülék esetén – 12.000 Ft
2-3 db készülék esetén – 10.000 Ft
4 vagy több készülék esetén – 9000 Ft

Erősen elhanyagolt, szennyeződött készülék esetén az ár változhat!
+3620 517 3210 

Legújabb