Klímaszerelés lépései

klímatelepítés lépései

Hogyan is történik egy klíma szerelése, telepítése? Mire számíthatunk a telepítés közben? Nézzük át röviden 10 lépésben ezt a folyamatot.

1. Megérkezés a helyszínre a megbeszélt időpontban

A helyszíni felmérést követően, és a megfelelő klíma kiválasztása után egyeztetünk egy időpontot Önökkel, amikor a klíma telepítésére sor fog kerülni. Minden esetben telefonon a megbeszélt időpont előtt pár nappal fel vesszük a kapcsolatot Önökkel, és megbeszéljük a már korábban kiválasztott időpontot, részleteket.

2. Munkaterület előkészítése

Miután sikerült kiválasztanunk a klíma helyét, ez elsősorban az Önök kérésének, elképzelésének figyelembevételével történik, amihez hozzáadjuk a mi tudásunkat, tapasztalatainkat. Megkérjük az ügyfeleinket, hogy érkezésünk előtt a bútorokat, személyes tárgyakat, szőnyeget stb. a telepítés idejére pakolják el. Természetesen ha úgy látjuk, hogy nincs elegendő helyünk a telepítés biztonságos elvégzéséhez, Önökkel egyeztetve még alakítunk egy kicsit a munkaterületen.

3. Fal átfúrása

Ez egy elég hangos művelet, mivel 45-55 mm átmérőjű lyukat kell fúrni a falba, amin keresztül kivezetjük a beltéri és a kültéri egység összekötéséhez szükséges szerelési anyagokat. Igény esetén fülvédőt biztosítunk, de kisgyerekes családoknak ilyenkor javasolt egy rövid séta a környéken.
A fúrás időtartama nagyban függ, hogy panel épületben vagy tégla építésű épületben kell ezt a műveletet elvégeznünk. Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a tégla épülettel van könnyebb dolgunk, panel épületeknél a beton sok vassal van erősítve, ami csak fokozza a fúrás nehézségét. Minden esetben nagy teljesítményű porszívót használunk, így elkerülve, hogy por lepje el a lakást.

4. Beltéri egység felszerelése

A klíma beltéri egységének felszerelésénél először a konzoljának a feljelölése történik meg vízmérték segítségével, hogy a készülék esztétikailag úgy álljon, hogy abban ne legyen kifogás.
A jelölések fúrásánál nagy figyelmet kell fordítanunk a falban futó feszültség alatt álló elektromos vezetékekre. Tiplik és csavarok alkalmazásával rögzítjük a konzolt és ráhelyezzük beltéri egységet.

5. Kültéri egység felszerelése

Hasonlóképpen járunk el a klíma kültéri egységének felszerelésénél mint a beltéri egység szerelésénél. Konzol jelölése, fúrása, rögzítése, kültéri egység rögzítése a konzolra.

6. A kültéri és beltéri egység összekötése

A klíma kültéri és beltéri egységét szigetelt, vegytiszta rézcső párral kötjük össze, ezeken keresztül áramlik a hűtőközeg, különböző halmazállapotban, nyomáson, hőmérsékleten. Szükségünk van még egy kommunikációs összeköttetésre is, és a készülék hálózatra történő bekötésére. Már csak egy dologról kell gondoskodnunk, a kondenzvíz elvezetésről, és a klíma rövidesen használható. A két egységet összekötő szerelési anyagokat festhető, tapétázható dekor csatornában, illetve a falba vésve lehet elhelyezni. Itt szeretném megemlíteni az előcsövezés lehetőségét is, amit egy másik cikkben lehet elolvasni. Előcsövezés cikk


7. A rendszer tömörségvizsgálata, vákuumolása

Ahogy azt az előző lépésben említettem a két egység összekötése szigetelt, vegytiszta rézcső párral történik, amit kúpos, peremes, hollandis kötéssel csatlakoztatunk a kültéri és a beltéri egységre. Ezt a kötést vizsgáljuk elsősorban, illetve a rézcső nem sérült, és valahol hűtőközegszivárgás történjen. A vákuumolás, Idegengáz eltávolítás művelete az üzembe helyezést, illetve a hűtőközeg betöltése a kiépített rendszerbe megelőző munkafázis, amikor a hűtőrendszerből a számára idegen valamennyi gőz- és gázféleséget lehetőleg minél tökéletesebben eltávolítják (a klíma kültéri egysége fel van töltve hűtőközeggel, egy megadott csőhosszig, ezt meghaladva hűtőközeg rátöltés szükséges).

8. A klíma beüzemelése
A klíma első indítása, megfelelő működésének ellenőrzése, műszeres mérése.

9. A készülék használatának bemutatása
Minden esetben bemutatjuk az új klíma használatát, mire kell figyelni, és a távirányító kezelését is elmagyarázzuk, a piktogramok jelentését.

10. Adminisztráció
Kitöltjük a garancia papírt, a telepítési tanúsítványt, és a számlát is kiállítjuk.

Ha szeretne velünk személyesen is találkozni, klíma vásárlást, telepítést terveznek vegyék fel velünk a kapcsolatot és egy ingyenes helyszíni felmérés alkalmával segítünk megtalálni Önnek a legjobb klímaszerelési megoldást.

+3620 517 3210

Legújabb